Opleiding volgen terwijl je werktVan een cursus Engels tot een opleiding Accountancy. Bijna 18 procent van de Nederlanders volgt enige vorm van scholing. Niet zo gek, want jezelf ontwikkelen is in elk beroep belangrijk. Ben jij van plan binnenkort een opleiding of cursus te volgen? Werkwacht weet waar je recht op hebt.

Een leven lang leren

Het maakt niet uit of je net uit de schoolbanken komt of dat je laatst jouw 12,5 jarig jubileum gevierd hebt. Voor elke fase in je loopbaan geldt: scholing is belangrijk. Opleidingen helpen je up-to-date blijven van ontwikkelingen in jouw vakgebied. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je op een gegeven moment een stapje verder wilt en een opleiding daarvoor noodzakelijk is.

Wie betaalt?

Ook jouw werkgever heeft er profijt van als jij nieuwe kennis en vaardigheden op doet. Het komt daarom ook vaak voor dat de werkgever de opleidingskosten betaalt. Heb jij bepaalde kennis nodig om jouw werk goed te kunnen uitvoeren? Dan kan een opleiding verplicht zijn en in de meeste gevallen betaalt de werkgever dan ook de opleiding. Er zijn natuurlijk ook veel werkgevers die ontwikkeling hoog in het vaandel hebben en daarom een opleidingsbudget onder bepaalde voorwaarden ter beschikking stelt.

Tijdsinvestering

Naast dat een opleiding geld kost, moet je hier ook (behoorlijk) wat tijd in investeren. Scholingsverlof kan een uitkomst zijn. Je kunt dan een deel  of zelfs je hele opleiding tijdens werktijd volgen met behoud van loon. Wettelijk is hier niets over geregeld, maar in je cao of arbeidsovereenkomst vaak wel. Zijn er geen afspraken? Ook dan is er vaak nog wel wat mogelijk als je in overleg gaat met je werkgever.

Advies nodig over opleidingen en je loopbaan? FNV Werkt is er speciaal voor FNV leden.