Een zwangerschap zorgt vaak voor een sterke weerstand. Maar ook als je zwanger bent, kun je ziek worden. In de vorm van een griepje of van zwangerschapskwalen. Extreme misselijkheid, bekkeninstabiliteit en een hoge bloeddruk: typische zwangerschapskwalen kunnen je werk onmogelijk maken. Hoe regel je dat met je werkgever?

Zwangerschapskwaaltje

Ben je ‘gewoon’ ziek of heb je last van tijdelijke zwangerschapskwalen? Dan meld je je ziek. Precies zoals je dat doet als je niet zwanger bent.

Langdurig ziek tijdens zwangerschap

Ben je zo ziek door je zwangerschap dat je de rest van je zwangerschap niet meer kunt werken? Ook dan meld je je ziek. Je krijgt dan een Ziektewet-uitkering tot aan je verlof. Op deze manier kan je werkgever een vervanger voor jou aannemen. Kun je wel werken, maar alleen kortere dagen? Dan kun een regeling treffen met je werkgever. Je komt dan gedeeltelijk in de Ziektewet. Uitkeringsinstantie UWV maakt geen onderscheid tussen geheel of gedeeltelijk ziek tijdens zwangerschap. In beide gevallen gaat je officiële verlof 6 weken voor jouw uitgerekende datum in. Je Ziektewet-uitkering stopt zodra je verlof ingaat.

Eerder met zwangerschapsverlof

Stel, je wilt 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Maar je wordt ziek in de periode daarvoor. Dan ligt het aan het moment waarop je ziek wordt, of dit ziektedagen zijn of verlofdagen. Tot 6 weken voor je uitgerekende datum zijn het ziektedagen. Maar word je ziek in de 6 tot 4 weken voor je uitgerekende datum? Dan ben je aangekomen in wat het UWV de ‘flexibele periode’ noemt. Het gevolg is dat je ziektedagen van jouw zwangerschapsverlof afgaan. Over het algemeen ga je dan per direct met verlof.

Let op: ben je gedeeltelijk ziek in de flexibele periode en werk je daarom kortere dagen? Dan telt het UWV die dagen mee als volledige verlofdagen. Je kunt in dat geval maar beter direct met zwangerschapsverlof gaan.

Meer weten over zwangerschap en werk?

Alles weten over zwangerschap en werk? Bekijk de uitgebreide brochure van FNV.