Wanneer je een WW-uitkering ontvangt, ben je zelf verantwoordelijk om nieuw werk te vinden. Dat kan een baan op zich zijn. Gelukkig heb je ook in de WW recht op vakantie. Neem je vakantiedagen op, dan krijg je je uitkering gewoon doorbetaald.

20 vakantiedagen

Met een WW-uitkering heb je recht op 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Je hoeft dan niet te solliciteren. Deze vakantie moet je wel melden bij het UWV. Uiterlijk 1 dag van tevoren. Dat doe je met het wijzigingsformulier. Ga je langer op vakantie? Dan word je gekort op je uitkering.

Meer of minder dan 20 vakantiedagen

Heb je maar een deel van het jaar recht op WW, dan krijg je ook minder vakantiedagen. Vakantiedagen kun je niet opsparen, de dagen die je niet hebt gebruikt kun je niet meenemen naar een volgend kalenderjaar.

Weekenden en feestdagen

Weekenden en algemeen erkende feestdagen tellen niet als vakantiedag. Deze vrije dagen gaan niet van je vakantiedagen af. Een dagtocht of een weekendje weg hoef je dus niet te melden.

Wijzigingen doorgeven

Het UWV vindt het heel belangrijk dat je wijzigingen tijdig doorgeeft. Ben je bijvoorbeeld korter op vakantie gegaan dan gepland? Dan heb je misschien nog recht op je resterende vakantiedagen. Ben je juist langer weggeweest, dan verrekent het UWV dit met je uitkering. Geef ook door als je op vakantie gaat in een andere periode dan je hebt opgegeven.

Geen sollicitatieplicht, meer vakantiedagen

Bereik je binnen een jaar nadat je werkloos werd de AOW-leeftijd, dan ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht. Als je vrijgesteld bent, heb je recht op 65 vakantiedagen per kalenderjaar.

Wat gebeurt er met niet-opgenomen vakantiedagen?

Vakantiedagen die je niet opneemt, kun je helaas niet meenemen naar het volgend jaar. Deze dagen krijg je ook niet uitbetaald.