Ben je langdurig ziek en heb je geen baan? Dan kom je in de Ziektewet. Ben je na 2 jaar nog ziek? Dan beland je in de WIA. Deze regeling bestaat uit de WGA en de IVA. Bij de WGA werk je gedeeltelijk of ga je op termijn weer aan de slag. De IVA is voor duurzaam arbeidsongeschikten.

Verschil WIA en Ziektewet

Het verschil tussen de Ziektewet en WIA-uitkering zit hem vooral in de tijd dat je ziek bent. Je komt in principe pas in de WIA als je 104 weken ziek geweest bent.

Ook betekent arbeidsongeschiktheid in de WIA iets anders dan in de Ziektewet. Voor de Ziektewet ben je arbeidsongeschikt als je door ziekte je eigen werk niet kunt doen. Voor de WIA ben je arbeidsongeschikt als je door ziekte niet meer dan 65% van je oude loon kunt verdienen. Daarbij gaat het niet alleen om je éigen werk, maar om ál het werk dat je nog kunt doen.

Wanneer beland je in de Ziektewet?

Heb je geen baan en ben je flink ziek? Geen griepje maar maanden uit de running? Dan biedt de Ziektewet een financieel vangnet. De Ziektewetuitkering is voor mensen die door ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling niet kunnen werken.

Heb je een werkgever en ben je langdurig ziek? Dan betaalt je werkgever je loon door. Hij doet dit de eerste 2 jaar van je ziekte. In bepaalde situaties kan je werkgever voor jou een Ziektewet-uitkering aanvragen. Of ervoor zorgen dat je vervroegd een IVA-uitkering krijgt. Bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk. 

Hoe lang kun je een Ziektewetuitkering ontvangen?

Je kunt maximaal 2 jaar een Ziektewetuitkering ontvangen. Je ontvangt 70% van het dagloon wanneer je in de Ziektewet zit. In sommige gevallen ontvang je 100% van je dagloon. Bijvoorbeeld als je ziek wordt na orgaandonatie. Ben je na 2 jaar nog ziek? Dan is er de WIA-uitkering. 

Na de Ziektewet in de WIA

De WIA is de opvolger van de WAO. Eenmaal in de WIA ligt de focus op jouw terugkeer op de arbeidsmarkt. Waar liggen je mogelijkheden? Wat kun je nog wel? Wat helpt jou?

Je komt in aanmerking voor een WIA-uitkering als:

  • Je de maximale duur van de Ziektewetuitkering van 104 weken hebt doorlopen
  • Je tenminste 35% arbeidsongeschikt bent
  • Jouw arbeidsongeschiktheid op of na 1 januari 2004 is begonnen

Einde WIA-uitkering

Je WIA stopt als je:

  • Weer volledig aan het werk kunt.
  • De AOW-leeftijd bereikt.