Zondag is voor de meeste mensen een vrije dag. Werken op zondag kan een impact hebben op je sociale leven. Het kan ook zijn dat je liever niet op zondag werkt vanwege je geloofsovertuiging. Daarom zijn er regels.

Ben je verplicht om op zondag te werken?

Bij bepaalde beroepen is werken op zondag noodzaak. Denk aan de politie, de brandweer, de zorg en horeca. Werk je in deze beroepsgroepen? Dan staat in je contract dat je verplicht bent om op zondag te werken. En voor hoeveel zondagen per jaar dit het geval is.

Is het voor jouw werk niet noodzakelijk dat je op zondag werkt? Dan kan jouw werkgever je niet verplichten. Dit is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet.

Aantal vrije zondagen per jaar

Je hebt recht op ten minste 13 vrije zondagen per jaar. Behalve als in je cao staat dat je minder zondagen vrij bent. Dan moet je dat accepteren.

Toeslag voor werken op zondag

Werken op zondag kan heel gunstig zijn. Volgens bepaalde cao’s krijg je een toeslag van maar liefst 100% als je op zondag werkt. Wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt werkt, hoor je een toeslag te krijgen voor werken op zondag.

Jonger dan 18 jaar

Ben je jonger dan 18 en ga je nog naar school? Dan moet je de zaterdag ervoor vrij hebben als je op zondag gaat werken.

Andere rustdag dan zondag

Heb je volgens je geloof een andere rustdag dan de zondag? Dan kun je je werkgever vragen om een andere dag als jouw zondag te laten gelden. Let wel: de zondagstoeslag gaat niet naar die andere dag.