Werken in hitte kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Zeker als je bakker bent, werkt in de (wegen)bouw, landbouw en bij de brandweer heb je vaak te maken met hoge temperaturen. Bepaalde machines die veel warmte afgeven en isolerende werkkleding zijn veroorzakers van hitte. Bij te veel hitte is je werkgever verplicht om maatregelen te nemen.

Wat is te veel hitte?

Vanaf 32 graden kun je gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Hoe hoger de temperatuur, hoe erger de klachten kunnen zijn. Vanaf 35 graden en een luchtvochtigheid hoger dan 50% zal je werkgever zeker maatregelen moeten nemen. Je zult dan veel meer gaan zweten en kunt je sneller slap voelen. Dan is er een reële kans op hittestress en andere gezondheidsklachten.

Oorzaken van te veel hitte

Niet alleen warm weer zorgt voor hitte. Je lichaamstemperatuur kan ook verhogen doordat je thermisch isolerende kleding draagt. Of werkt met vloeibaar metaal of vloeibaar glas. Of werkt in een ruimte met machines die veel warmte afgeven.

Reactie van je lichaam op hitte

Je lichaam reageert op hitte door je bloedvaten in de huid te verwijden. Door een snellere bloedcirculatie probeert je lichaam de warmte snel weer af te geven. Je hart gaat sneller kloppen en moet dus harder werken. Je huid wordt roder en je gaat zweten. Door te zweten, onttrek je warmte aan je huid: je koelt af. Bij grote hitte kun je jouw warmte niet goed kwijt aan de buitenlucht. Het gevolg is dat je lichaamstemperatuur stijgt.

Klachten bij hoge temperatuur

Stijgt je lichaamstemperatuur, dan kan dit grote gezondheidsrisico’s inhouden. Een aantal klachten op een rij:

  • Je concentratie neemt af bij hitte, de kans op ongelukken neemt toe.
  • Huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjesuitslag.
  • Hittekramp, kramp in je spieren. Deze kramp komt door een tekort aan zout door het zweten.
  • Hitteoedeem, ophoping van vocht in onderhuids weefsel.
  • Uitputting door uitdroging, wanneer je veel te weinig hebt gedronken.
  • Onvoldoende doorbloeding naar de hersenen kan leiden tot hittesyncope. Het gevolg is dat je flauwvalt. Dit gaat meestal gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
  • Een hitteberoerte is het meest ernstige effect. Bijbehorende verschijnselen zijn een rode en droge huid, krampen, stuiptrekkingen en verlies van bewustzijn.

Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren?

In het Arbobesluit (artikel 6.1) staat dat de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemers. Er staan geen exacte temperaturen vermeld waarbij je niet mag werken. Wel is er een aantal vuistregels voor werken in warm weer. Weiger nooit zomaar om te werken, maar bespreek de omstandigheden met je werkgever. Zie jij een gevaar in de werkomstandigheden, maar neemt je werkgever geen maatregelen? Dan mag je jouw werk tijdelijk onderbreken totdat hij wél stappen neemt.

Werken in hitte: klop aan bij de vakbond

Werk jij in extreme weersomstandigheden en krijg je onvoldoende support van je werkgever? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag.