Loopt je loongerelateerde WGA-uitkering ten einde? En ben je nog altijd gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan heb je recht op een loonaanvullingsuitkering of op een vervolguitkering WGA (VVU). Het kan ook zijn dat je onvoldoende arbeidsverleden hebt opgebouwd voor de loongerelateerde WGA. Dan kom je direct na je wachttijd in de VVU terecht.

Wanneer heb je recht op de vervolguitkering WGA?

Er zijn 2 situaties waarin je in aanmerking komt voor de VVU:

  1. Je loongerelateerde WGA-uitkering is ten einde. Je hebt nog geen werk gevonden of je verdient minder dan 50% van je verdiencapaciteit. Dan kom je niet in aanmerking voor de (hogere) loonaanvullingsuitkering, maar wel voor de vervolguitkering. Deze komt bovenop je eventuele loon.
  2. Je voldoet niet aan de wekeneis, je hebt nog te kort gewerkt. Je slaat na je wachttijd de loongerelateerde WGA-uitkering over en komt gelijk in de VVU terecht.

Minimumloon is het uitgangspunt

Er is een groot verschil met de loongerelateerde WGA. De vervolguitkering gaat niet uit van wat je vroeger verdiende. Het is een percentage van het minimumloon. Hoe hoog het percentage is, hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent: jouw arbeidsongeschiktheidspercentage.

Hoe hoog is de WGA-vervolguitkering?

In de WGA zit je als je meer dan 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt bent. Hieronder zie je hoe hoog je vervolguitkering is bij de verschillende arbeidsongeschiktheidspercentages.

Percentage arbeidsongeschiktheid  Hoogte Uitkering
35 t/m 44% 28% van het minimumloon
45 t/m 54% 35% van het minimumloon
55 t/m 64% 42% van het minimumloon
65 t/m 79% 50,75% van het minimumloon

Met de rekenhulp voor een vervolguitkering van uitkeringsinstantie UWV kun je zien wat je totale inkomen per maand ongeveer is.

Soms is tóch je oude loon het uitgangspunt

Het kan zijn dat je minder verdiende dan het minimumloon toen je in dienst was. Bijvoorbeeld doordat je parttime werkte. In dat geval berekent het UWV je vervolguitkering wel aan de hand van je oude loon.

Hoe lang duurt de vervolguitkering WGA?

Het hangt af van je situatie hoe lang je een vervolguitkering ontvangt. Verandert je situatie? Dan kan dit invloed hebben op je uitkering.

  • Ga je 50% of meer verdienen van wat je volgens het UWV kunt verdienen? Dan heb je recht op een (hogere) loonaanvullingsuitkering.
  • Verdien je meer dan 65% van je oude loon? Dan stopt je vervolguitkering na 1 jaar.
  • Kun je volgens het UWV weer meer dan 65% van je oude loon verdienen? Dan stopt je vervolguitkering na 2 maanden.
  • Verslechtert je situatie? Kun je daardoor waarschijnlijk nooit meer dan 20% van je oude loon verdienen? Dan heb je mogelijk recht op een IVA-uitkering.

Verandert je situatie niet, dan krijg je de uitkering totdat je de AOW-leeftijd bereikt.

Verzeker je tegen een WGA-gat

Wanneer je WGA-uitkering overgaat in een vervolguitkering, daalt je inkomen vaak aanzienlijk. Voor een hoger inkomen, kun je je verzekeren voor een WGA-gat. Met een WGA-gatverzekering kun je je inkomen aanvullen tot 70% van je laatstverdiende loon. Je kunt je helaas niet voor een WGA-gat verzekeren als je al in de WIA zit.

Toeslag van de gemeente

Beland je met een laag inkomen en lage vervolguitkering onder het sociaal minimum? Dan kun je bij het UWV een toeslag aanvragen. Om ten minste je boodschappen en je huur te kunnen betalen.