Ben je ziek? Dan ontvang je misschien een uitnodiging van de bedrijfsarts. Je bent verplicht de uitnodiging te accepteren. Datum, tijdstip en locatie voor de afspraak liggen vaak vast. Is de locatie aan de andere kant van het land? Zoek dan samen met je werkgever naar een oplossing.

Waarom is het bezoek verplicht?

De bedrijfsarts of arbo-arts begeleidt jou tijdens je ziekteperiode en helpt je re-integreren. Hij moet kunnen inschatten hoe het me je gaat. Daarom is het belangrijk dat hij je ontmoet.

Ga je niet naar de afspraak met je bedrijfsarts? Dan kan je werkgever concluderen dat je niet meewerkt aan je re-integratie. Werk je niet mee aan je re-integratie, dan is het mogelijk dat je werkgever loon inhoudt.

Wat als je niet kunt reizen?

Soms ben je niet verplicht om naar een afspraak te komen. Dat is het geval als je door je ziekte niet kunt reizen. Dan verwacht niemand van je dat je naar je afspraak komt.

Probeer altijd alle reismogelijkheden na te gaan:

  • Is er een andere manier om verantwoord de afspraak na te komen? Bijvoorbeeld doordat iemand anders je brengt? Dan zul je dat ook moeten doen.
  • Overleg met je werkgever hoe je de afspraak kunt nakomen. Moet je uitwijken naar vervoer waaraan extra kosten verbonden zijn, zoals een taxi? Dan zal je werkgever de extra reiskosten waarschijnlijk vergoeden. Maak hierover vooraf duidelijke afspraken.

Heb je geen enkele reismogelijkheid, dan zal de bedrijfsarts naar jou moeten komen.

Contact met de bedrijfsarts over je afspraak

Het is vaak de bedrijfsarts of arbo-arts zelf die de afspraak met je maakt. Probeer dus te bellen met de betreffende arts als je niet naar een afspraak kunt komen.