Studeren

Na het voltooien van de middelbare school kan iedereen een studie volgen. Dit kan zijn op MBO, HBO of universitair niveau. Door heel Nederland zijn verschillende ROC’s (regionale opleidingscentra), hogescholen en universiteiten waar veel verschillende studies worden aangeboden. Je kan bijvoorbeeld studeren om sportleraar, psycholoog of jurist te worden.

Studiekeuze

Veel mensen hebben moeite met het kiezen van een studie. Het is dan ook een zeer belangrijke keuze die invloed kan hebben op de rest van je leven. Er bestaan verschillende testen die kunnen helpen bij het kiezen van een studie. Informeer hierover bij je middelbare school of zoek op internet (bijv. in google) naar “studiekeuze”. Ook is het verstandig om naar open dagen te gaan bij verschillende scholen of universiteiten. Het kan namelijk dat er kwaliteitsverschil is tussen verschillende scholen die een bepaalde opleiding (bijvoorbeeld SJD) aanbieden.

Studiefinanciering en een studenten OV-chipkaart

Als je een door de overheid erkende opleiding volgt en voldoet aan een aantal aanvullende voorwaarden, heb je recht op studiefinanciering. Dit is een maandelijkse lening van de overheid om de kosten van het studeren (collegegeld, studieboeken, huur van een kamer) voor de student dragelijk te maken. Daarnaast het je recht op een studenten OV-Chipkaart zodat je makkelijk tussen huis en school kunt reizen.

Meer informatie over studiefinanciering

Als je wilt weten of je recht hebt op studiefinanciering en hoe hoog het bedrag in jouw geval is, kun je het beste kijken op de website van DUO. Dit is de overheidsinstantie die de studiefinanciering uitkeert. Zie: https://duo.nl/particulier/