Ga je stage lopen, dan heb je niet per definitie recht op stagevergoeding. Een bedrijf hoeft jou niet te betalen voor het werk dat je tijdens je stage doet. Wat is een gebruikelijke beloning? Dat ligt aan de stage die je loopt. Een meeloopstage wordt anders beloond, dan wanneer je een onderzoek doet voor een bedrijf.

Meestal wel stagevergoeding

Bedrijven kunnen zelf bepalen of ze jou een vergoeding geven. Vaak staat er een beloning tegenover jouw werk als stagiair. Vooral wanneer jij een belangrijke taak hebt. Deze factoren spelen mee:

  • Opleidingsniveau. Hoe hoger je opleiding, hoe grote de kans dat je (meer) stagevergoeding ontvangt.
  • Opleidingsrichting. Is het moeilijk om een stagiair te vinden? Dan krijg je vaak een betere vergoeding.
  • Belang van het werk. Gaat het om een meeloop-, afstudeer- of een onderzoekstage? Voor een onderzoek- en afstudeerstage krijg je vaker en beter betaald dan voor een meeloopstage.
  • Duur van de stage. Draai je langer mee, dan ben je bijna een volwaardige collega. De kans is dan groter dat je betaald krijgt.
  • Leeftijd. Vaak speelt leeftijd een rol. Hoe ouder je bent, hoe hoger de stagevergoeding. Hbo’ers en wo’ers zijn vaak ouder dan mbo’ers en krijgen mede daardoor vaak een hogere vergoeding.

Hoeveel stagevergoeding is redelijk?

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen € 250,- en € 300,- bruto per maand. Het bedrag verschilt per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Per opleidingsniveau zijn deze bedragen gangbaar:

  • Vmbo: de gemiddelde stagevergoeding voor een vmbo’er is meestal alleen een reis- en/of onkostenvergoeding.
  • Mbo: bij 4 dagen in de week rond de € 182,- bruto per maand. Bij 5 dagen in de week zo’n € 227,- bruto per maand.
  • Hbo: tussen de € 136,- en € 227,- bruto per maand is gemiddeld. Een vergoeding voor een afstudeerstage ligt meestal tussen de € 227,- en € 454,- per maand.
  • Wo: de gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de € 227,- en € 454,- uur bruto per maand.

Niet te veel verdienen

Je mag ook weer niet te veel verdienen. De grens ligt bij € 14.682.96 (in 2019). Wanneer je meer verdient, dan gaat dit af van je studiefinanciering. Ook moet je jouw studenten-ov-chipkaart inleveren. Anders betaal je een boete. Inmiddels heeft de overheid deze regeling wat versoepeld voor het hoger onderwijs.