Soms is het heel lastig om naar je werk te reizen door noodweer. Het stormt, takken liggen op het spoor en op de weg. Of er ligt ijs of een dik pak sneeuw. Of het KNMI waarschuwt voor heel slecht weer. Maar wanneer ben je sneeuwvrij en wanneer kost dit je eigen tijd?

Regels bij woon-werkverkeer

Helaas, die zijn er niet! Wanneer het gaat om woon-werkverkeer dan is het je eigen verantwoordelijkheid dat je op tijd op het werk komt. In het geval van noodweer beslist je werkgever of je thuis kan blijven of niet. Laat je werkgever uit zichzelf weten dat je die dag niet naar het werk kunt komen? Dan kost het je geen vrije dag!
Hoor je niets van je werkgever? Dan kun je het ook overleggen met hem of haar. Thuis werken kan een mogelijkheid zijn.

Regels bij werk-werkverkeer

Het is anders als je voor je werk moet reizen. Stel, je brengt pakketjes rond. Vaak staat er in je cao wat te doen bij slecht weer. Wanneer je door een enorme sneeuwbui niet rond kunt rijden, zullen de pakketjes moeten wachten. Je krijgt dan wel doorbetaald, want het is niet jouw schuld dat het zulk noodweer is. Dit is overmacht en dit is voor de rekening van je werkgever.

Dakdekker en slecht weer

Het is vervelend als je bijvoorbeeld dakdekker bent en je kunt niet werken door het slechte weer. Dan loop je inkomsten mis. In dat geval kun je meestal een WW-uitkering krijgen. Een WW bij onwerkbaar weer.