In de wet staat nergens dat je recht hebt op reiskostenvergoeding. Je hebt hier alleen recht op als er specifieke afspraken zijn gemaakt. Deze vind je bijvoorbeeld terug in jouw arbeidsovereenkomst, de bedrijfsregeling of cao.

Onderhandelen

Zijn er afspraken over reiskostenvergoeding gemaakt? Dan moet je werkgever die nakomen. Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan kun je over de reiskostenvergoeding onderhandelen, voordat je jouw contract tekent.

Hoogte reiskostenvergoeding

Je kunt maximaal € 0,19 per kilometer belastingvrij ontvangen. Of je nu met de auto of met de fiets reist. Geeft je werkgever een hogere vergoeding per kilometer? Dan is dat loon. Daarover moet je loonbelasting betalen. Het kan ook zijn dat je werkgever minder vergoedt dan € 0,19 per kilometer.

Vergoeding openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan kan je werkgever kiezen:

  • Hij vergoedt maximaal € 0,19 per kilometer belastingvrij.
  • Hij vergoedt de werkelijke kosten van het openbaar vervoer belastingvrij.

Ov-kaart of auto van de zaak

Heb je een ov-kaart of auto van de zaak om naar je werk te reizen? Dan hoeft je werkgever je geen reiskostenvergoeding te betalen. Je maakt dan immers zelf geen reiskosten.

Geen vergoeding? Carpoolen als oplossing

Krijg je geen reiskostenvergoeding? Dan kun je kosten besparen door te carpoolen. Je spreekt onderling af wat degenen die meerijden aan de chauffeur betalen. Zo deel je de reiskosten. Carpoolen is gezellig en goed voor het milieu.