Ben je al een tijdje ziek en knap je niet op? Dan komt de bedrijfsarts in beeld. Uiterlijk 6 weken nadat jij je ziek meldt, maakt hij een probleemanalyse. Dit doet hij als hij verwacht dat je nog langer ziek blijft. En als hij mogelijkheden ziet voor re-integratie.

Wat staat er in de probleemanalyse?

In de probleemanalyse beschrijft je bedrijfsarts de volgende zaken:

  • Je klachten en de mogelijke oorzaak.
  • Waarom je niet (volledig) je werk kunt doen.
  • Hoe lang je verzuim waarschijnlijk zal gaan duren.
  • Hoe jij mogelijk weer je werk kunt gaan doen, een stappenplan.
  • Hij kan ook advies geven over verbeteringen voor je werkplek.

Mag je bedrijfsarts de analyse delen met je werkgever?

Een probleemanalyse is vertrouwelijk. Je bedrijfsarts mag de informatie niet delen met je werkgever. Geef je toestemming? Dan mag het natuurlijk wel. De aanbevelingen voor je werkplek en het re-integratieplan deelt hij wel met je werkgever. Ook als je bedrijfsarts contact opneemt je huisarts of specialist, vraagt hij eerst jouw toestemming.

Niet eens met de probleemanalyse

Ben je het niet eens met de analyse van de bedrijfsarts? Dan kun je dit met hem bespreken. Je kunt ook vragen om een andere bedrijfsarts als er geen klik is.

Analyse als onderdeel van je re-integratiedossier

Een goede probleemanalyse is praktisch uitvoerbaar. Je bedrijfsarts heeft kennis van je werkplek en het bedrijf waar je werkt. Hij brengt jouw mogelijkheden voor re-integratie in kaart. Heb je een samenvatting van je bedrijfsarts gekregen? Vraag dan om het volledige verhaal. Daar heb je recht op. De probleemanalyse is een belangrijk stuk. De analyse komt in je re-integratiedossier. Wil je een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen, dan heb je dit dossier nodig.