Raak je werkloos, dan heeft dit gevolgen voor je pensioenopbouw. Ook als je WW ontvangt. Met een WW-uitkering bouw je meestal geen pensioen meer op. Hierdoor ontstaat een pensioengat. Je krijgt dan misschien een lager pensioen dan je had verwacht wanneer je de AOW-leeftijd bereikt.

Pensioenfonds met werkloosheidsregeling

Als je een WW-uitkering ontvangt, bouw je tegenwoordig geen pensioen meer op. Je pensioenopbouw stopt, zodra je werkgever jouw salaris niet meer uitbetaalt. Je krijgt hier ook een brief over van je pensioenfonds. In 2011 is de pensioenopbouw tijdens WW afgeschaft. Bij pensioenfondsen met een werkloosheidsregeling bouw je nog wel een klein beetje pensioen op tijdens je WW. Bij andere niet. Om te weten waar je aan toe bent, is het verstandig navraag te doen bij je pensioenfonds.

Zelf pensioen opbouwen tijdens WW

Bouw je geen pensioen op tijdens de WW-uitkering? Dan ontstaat er in dat jaar jaarruimte. Binnen je jaarruimte mag je jouw pensioen fiscaal voordelig zelf aanvullen door banksparen of lijfrente. Maar wat als je geen geld overhebt om te sparen voor je pensioen, nu je inkomen lager is? Dan kun je dat ook later nog doen. De Belastingdienst geeft je de mogelijkheid om met pensioensparen jaarruimtes tot 7 jaar terug te gebruiken. Heb je binnen 7 jaar weer een baan gevonden? Dan kun je alsnog besluiten om het pensioengat dat is ontstaan tijdens je WW zelf aan te vullen.

Wat is banksparen of lijfrente?

Bij banksparen en lijfrente leg je eenmalig of maandelijks geld in op een geblokkeerde rekening. Hierover ontvang je rendement in de vorm van spaarrente (banksparen) of  een winstuitkering, rente en/of voordeel uit beleggen (lijfrente). Ga je met pensioen, dan keert de verzekeraar of de bank het gespaarde geld aan je uit.

Werkloosheid en AOW-pensioen

Zit je in de WW, dan stopt dus het pensioen dat je opbouwt uit werk. Zolang je in Nederland blijft wonen, heeft je werkloosheid geen invloed op de AOW (je basispensioen).