Je bent mantelzorger als je zorgt voor een ziek familielid of zieke vriend. Het gaat om onbetaalde zorg voor een langere tijd.

Wanneer is jouw hulp mantelzorg?

Mantelzorg is structurele hulp die je iemand biedt. Bijvoorbeeld iedere week naar het ziekenhuis rijden. Of helpen met huishoudelijke zorg en verpleegkundige handelingen verrichten. Een keer boodschappen doen voor de buurvrouw omdat ze griep heeft, dat is geen mantelzorg.

Mantelzorg doe je:

  • Minimaal 8 uur per week
  • Voor een periode van minstens 3 maanden

Tijdelijke vervanging voor jouw mantelzorg

Het kan zwaar zijn om mantelzorg te bieden. Vooral als je daarnaast nog een baan hebt. Een vrijwilliger of beroepskracht kan jouw zorg overnemen. Dat heet respijtzorg. Dit is meestal tijdelijk, maar kan ook structureel. Zodat je af en toe een weekend vrij bent en lekker weg kunt.

Mantelzorg vanuit de WW

Heb je een WW-uitkering en ben je mantelzorger? Dan kun je vrijstelling van je sollicitatieplicht krijgen voor maximaal 6 maanden. Het is de bedoeling dat je in deze periode vervanging zoekt voor jou als mantelzorger. Zodat je je zorg kunt combineren met een baan.

Jaren mantelzorg tellen mee bij WW-aanvraag

Word je werkloos en vraag je een WW-uitkering aan? Dan berekent het UWV je WW-uitkering aan de hand van je arbeidsverleden. Hoe langer je hebt gewerkt, hoe langer je recht hebt op een uitkering. Ook de helft van jouw jaren als mantelzorger tellen mogelijk mee als gewerkte jaren.