Ga jij op de fiets naar het werk? Dan kun je tegenwoordig een fietsvergoeding aanvragen. Heb je een fiets nodig om naar het werk te kunnen fietsen? Dan kun je misschien een fiets aanschaffen met het Nieuwe Fietsplan. Of met de werkkostenregeling.

Het Nieuwe Fietsplan

Een fiets van de zaak, het kan nog steeds! Sinds 2015 bestaat Het Nieuwe Fietsplan. Dit zijn de regels:

  • Je gaat meer dan de helft van je werkdagen op de fiets naar je werk.
  • Voor woon-werkverkeer kun je een belastingvrije reiskostenvergoeding krijgen. Dat is maximaal € 0,19 per kilometer.
  • Je kunt een renteloze lening aanvragen bij je werkgever om een fiets aan te schaffen. Je mag die lening aflossen met je reiskostenvergoeding.

Kilometervergoeding fietsers

Voor kilometers die je op de fiets naar je werk maakt, kun je een vergoeding krijgen. Zoals je ook kilometervergoeding voor de auto kunt krijgen. Het maximum is € 0,19 per kilometer. Je vraagt de vergoeding bij je werkgever aan. Hij kan wel voorwaarden stellen. Zoals een minimale afstand en een maximale afstand.

Fiets aanschaffen met Het Nieuwe Fietsplan

Wil je een fiets kopen met Het Nieuwe Fietsplan? Vraag je werkgever of hij deze voor jou wil aanschaffen. Hij is niet verplicht om dit te doen. Wil hij meewerken, dan schiet hij de fiets renteloos voor. Vervolgens betaal hij hem terug met je reiskostenvergoeding. Die fiets je in een bepaalde tijd bij elkaar.

Verander je van werkgever voordat je de lening hebt afgelost? Dan betaal je het resterende bedrag in één keer aan je werkgever. Tenzij jullie daar andere afspraken over gemaakt hebben.

Rekensom fietsvergoeding

Stel je fietst iedere dag 15 kilometer naar je werk heen en 15 terug. Dat doe je 5 dagen per week. Per week leg je dan 150 kilometer af, per maand zo’n 600. Op jaarbasis is dat misschien 6000 kilometer. Er gaan natuurlijk nog vakantiedagen vanaf. En andere dagen dat je niet fietst.

De reiskostenvergoeding met de fiets is maximaal € 0,19 per gefietste kilometer. 6000 kilometer x € 0,19 = € 1140,-. In een jaar tijd trap je met je reiskostenvergoeding een mooie fiets bij elkaar!

Fiets aanschaffen via de werkkostenregeling

Er is een tweede manier waarop je werkgever fietsgebruik kan stimuleren. Dat is via de werkkostenregeling (WKR). Volgens deze regeling mag je werkgever 1,2 % van het fiscale loon gebruiken voor vrije ruimte. Dat kunnen nieuwe fietsen zijn. Of kilometervergoeding voor fietsende werknemers. Maar ook een telefoon, kerstpakket of personeelsuitje.

Het is aan de werkgever hoe hij de vrije ruimte invult. Als het potje op is, is het op. Hij kan dus niet alle werknemers in één jaar een nieuwe fiets toezeggen. Daar hoort een eerlijke verdeelsleutel bij. Criteria voor wie aan de beurt is kunnen zijn:

  • Je reisafstand
  • Afhankelijkheid
  • Wanneer je voor het laatst van de regeling gebruik hebt gemaakt

Bekijk het filmpje van Het Nieuwe Fietsplan