Bij sommige beroepen kun je tijdens je vrije tijd opgeroepen worden om te komen werken. Dit heet een consignatiedienst. Andere benamingen zijn pieper-, piket- of wachtdienst.

Opeens aan het werk

Je bent tijdens zo’n dienst verplicht om te komen als er dringend werk is. Het kan dus voorkomen dat je ‘s avonds, in je weekend of op een feestdag opeens aan het werk moet. Of dat je je pauze moet onderbreken. Je vindt consignatiediensten bijvoorbeeld in de kraamzorg en bij de politie.

Hoe lang mag je werken en welke uren krijg je betaald?

In de Arbeidstijdenwet vind je de regels voor consignatiediensten. Er staat in dat de tijd die je aan het wachten bent geen werktijd is. Je werkgever is dus niet verplicht deze uren te vergoeden.

 • Je werktijd gaat pas in op het moment dat je wordt opgeroepen. Hij eindigt weer bij afloop van de klus.
 • De eventuele heenreis naar een klus geldt als reistijd, de terugreis niet. Krijg je een oproep, dan krijg je minstens een half uur uitbetaald. Ook als je minder dan een half uur werkt.
 • Als je een oproep krijgt, geldt dit niet als een onderbreking van je vrije tijd. Ook als je ’s nachts een oproep krijgt, telt dit niet als een nachtdienst.
 • Je mag per 24 uur, niet langer dan 13 uur werken. Dit is inclusief de uren die je maakt als je een oproep krijgt.
 • Per 4 weken mag je maximaal 14 dagen oproepbaar zijn.
 • Per 4 weken mag je minimaal 2×2 dagen achterelkaar niet werken en ook niet oproepbaar zijn.
 • Vlak voor en na een nachtdienst, mag je niet oproepbaar zijn.
 • Ben je binnen 16 weken, 16 keer of meer oproepbaar tussen 00.00 uur en 06.00 uur? Dan mag je binnen die 16 weken niet meer dan 40 uur per week werken.

Het kan zijn dat er bij jouw werkgever andere regels gelden. Kijk hiervoor in je cao.

Als je werkloos wordt

Verlies je je baan, dan kun je een uitkering krijgen. De duur van je WW is afhankelijk van hoeveel en hoe lang je gewerkt hebt voordat je werkloos raakte. Je moet hiervoor aan de wekeneis of jareneis voldoen.

Heb je consignatiediensten gedraaid, dan tellen alle uren mee voor je WW. Dus ook de uren die je thuis tijdens de dienst aan het wachten was. Meer informatie vind je in de Werkloosheidswet.

Bereikbaarheidsdienst en aanwezigheidsdienst

In de Arbeidstijdenwet staan nog 2 andere oproepdiensten:

 • De bereikbaarheidsdienst
  Je bent thuis bereikbaar om bij een oproep zo snel mogelijk aan het werk te gaan. De bereikbaarheidsdienst komt alleen in de zorg voor.
 • De aanwezigheidsdienst
  Je bent op je werkplek oproepbaar om zo snel mogelijk aan het werk te gaan.