Als je een bijstandsuitkering hebt, mag je 4 weken per jaar op vakantie. Je uitkering krijg je tijdens je vakantie doorbetaalt.

Toestemming voor vakantie

Je meldt je vakantie vóóraf bij de sociale dienst van jouw gemeente. Dat moet op grond van de informatieplicht. Sta je als werkzoekende ingeschreven, dan moet het ook melden aan het UWV Werkbedrijf. Ga je zonder toestemming op vakantie of mis je een kans op werk? Dan stopt de gemeente je uitkering.

Hoe lang mag je op vakantie?

Je mag in één keer alle vakantiedagen opnemen. Je kunt de 4 weken ook verspreid over het jaar opnemen. Je mag maximaal 4 weken op vakantie. Je kunt dus geen vakantieperiodes van 2 aaneengesloten kalenderjaren opnemen. Als je nog 1 week aan vakantiedagen over hebt uit 2016, dan mag je die niet combineren met de 4 weken uit 2017.

Als je 65+ bent

Ben je 65 jaar of ouder en ontvang je naast een AOW-pensioen ook een aanvullende bijstand? Dan mag je 13 weken per jaar op vakantie met behoud van je bijstandsuitkering.

Afspraken over bereikbaarheid

Ben je met re-integratie bezig? Laat je contactpersoon dan weten waar je in die periode te bereiken bent. Dit doet je ook als je in een sollicitatieprocedure zit.

Te lang in het buitenland

Wanneer je weer terug bent in Nederland, meld je je opnieuw bij de sociale dienst van je gemeente. Ben je te lang in het buitenland, dan stopt de gemeente je uitkering. Bij terugkeer in Nederland zul je opnieuw bijstand moeten aanvragen. Blijkt pas achteraf dat je te lang op vakantie bent geweest? Dan kan het zijn dat je bijstand aan de gemeente moet terugbetalen.