Studeer je en ben je 18 jaar of ouder, dan heb je in principe recht op 4 jaar studiefinanciering. Dit ziet de overheid als inkomen. Je hebt daarom geen recht op een bijstandsuitkering. In sommige gevallen kun je als student toch een uitkering aanvragen.

Als je studiefinanciering ontvangt

In de Participatiewet heet de studiefinanciering een voorliggende voorziening. Een voorliggende voorziening betekent dat je kosten op een andere manier vergoed kunt krijgen. Dus ontvang je studiefinanciering, dan heb je geen recht op bijstand of een aanvullende bijstandsuitkering.

Je bent getrouwd of woont samen

In sommige situaties kun je als student wel een (aanvullende) bijstandsuitkering krijgen. Ben je bijvoorbeeld getrouwd of woon je samen? En ontvangt één van jullie beiden studiefinanciering? Dan kunnen jullie samen voor aanvullende bijstand in aanmerking komen.

Je ontvangt geen studiefinanciering meer

Studeer je nog, maar krijg je geen studiefinanciering meer? Dan moet je proberen om werk te vinden. Als dat niet direct lukt, kun je een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Ontvang je een uitkering, dan zal je gemeente jou zo snel mogelijk naar werk begeleiden. Daarbij bekijkt de gemeente of je studie voor jou de kortste en beste weg naar werk is. Is dat niet zo, dan moet je passend werk accepteren. Want ontvang je bijstand, dan gaat werk in de regel vóór studie.