Ben je 27 jaar of jonger en werkloos? Woon je alleen en kan je de kosten voor je levensonderhoud met niemand delen? Dan kun je een bijstandsuitkering krijgen met toeslag van de gemeente. Het toeslagenbeleid kan per gemeente verschillen.

Uitkering zonder toeslag

Het kan voorkomen dat je een uitkering zonder toeslag krijgt. Dit kan gebeuren als je bij iemand in huis woont. Bijvoorbeeld bij je ouders.

Bijstand-uitkering verlagen

Soms kan de gemeente besluiten om een bijstandsuitkering te verlagen. Bijvoorbeeld door je geen volledige uitkering te geven als je onder de 27 bent. De gemeente wil je zo prikkelen om een baan te zoeken.

Hoogte van de uitkering

De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van je situatie. Ben je alleenstaand? Dan krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je samenwoont. Ook in de onderstaande 2 situaties kan je een lagere toeslag ontvangen:

  • Als je de woonkosten kunt delen met anderen.
  • Als je schoolverlater bent ontvang je de eerste 6 maanden een lagere toeslag. Je bent schoolverlater als je je opleiding minder dan 6 maanden geleden hebt beëindigd en studiefinanciering ontving.

Studie en bijstand

Volg je een studie waarvoor je studiefinanciering krijgt? Dan heb je geen recht op bijstand. Is je studiefinanciering gestopt? Volg je een studie waarvoor je geen financiering krijgt? Ben je getrouwd of woon je samen? Dan kan je als student een bijstandsuitkering aanvragen.

Wanneer krijg je geen bijstand onder 27?

Je komt niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering als je:

  • Te veel inkomen of vermogen hebt.
  • Langer dan 4 weken in het buitenland zit. De gemeente stopt dan je uitkering.
  • 18, 19 of 20 jaar bent en in een instelling woont.
  • In de gevangenis zit.
  • In je houding en gedrag laat merken dat je niet van plan bent werk te zoeken.

Recht op bijstand bij 18, 19 of 20 jaar

Je ouders zijn verplicht om jou financieel te onderhouden tot je 21 bent. Als je ouders dit niet kunnen of willen doen, is bij uitzondering bijzondere bijstand mogelijk. Je kunt soms een uitkering krijgen tot je een baan hebt gevonden. Deze uitkering is wel lager dan bijstand voor mensen van 21 jaar en ouder. Deze extra bijstand kan de gemeente terugvragen van je ouders.