Thuiswonende kinderen tot 18 jaar die werken hebben geen invloed op de hoogte van je bijstand. Na het bereiken van de 18 jarige leeftijd zal dit wel invloed hebben op de hoogte van je bijstand.

Bijbaan en vakantiewerk

Je kind kan prima een eigen zakcentje verdienen met vakantiewerk of een bijbaantje. Daarnaast kun je een vergoeding krijgen voor de schoolkosten via Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS). Allebei deze inkomsten tellen meestal niet mee voor je bijstandsuitkering. Hierbij geldt wel dat je je kinderen financieel moet onderhouden en kinderbijslag voor ze ontvangt.

Wat als je geen kinderbijslag ontvangt?

Krijg je geen kinderbijslag voor een inwonend kind? Bijvoorbeeld omdat hij of zij een eigen inkomen heeft boven het maximumbedrag? Dan kunnen de inkomsten van je kind wel van invloed zijn op je uitkering. De gemeente kan dan bepalen hoeveel je kind mag bijverdienen, zonder dat de hoogte van je bijstand in gevaar komt.

Als de inkomsten van het kind boven het maximum komen, dan kan de gemeente de uitkering met een bepaald percentage (bijvoorbeeld 10%) verminderen. De reden hiervoor is dat de gemeente verwacht dat je kind meebetaalt aan de huur, vaste lasten en het eten. Jij bent daar dus zelf minder geld aan kwijt bent.

Kortingsregel verschilt per gemeente

De kortingsregeling is per gemeente anders. Neem contact op met de sociale dienst in jouw gemeente voor meer informatie.