Wat is bevlogenheid?

Bevlogenheid is een positieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie. In andere woorden, ben je bevlogen dan bruis je van de energie, kun je lang doorwerken zonder dat je moe wordt, voel je je sterk betrokken bij je werk, ervaar je het werk als inspirerend en uitdagend,  en kun je, op een plezierige manier, helemaal opgaan in je werk.

Verschil bevlogenheid en workaholic

Bevlogenheid is iets anders dan werkverslaving. Alhoewel workaholics en bevlogen werknemers beiden hard werken verschilt hun motivatie om dat te doen. Werken bevlogen werknemers zo hard
omdat ze plezier halen uit hun werk, workaholics voelen een dwang om te werken, ook als ze dat helemaal niet leuk vinden.

Bevlogenheid en burn-out

Bevlogenheid is een toestand die tegengesteld is aan burn-out: ben je bevlogen dan ben je niet opgebrand en ben je opgebrand dan ben je niet bevlogen. Bevlogenheid en burn-out kunnen elkaar in de tijd afwisselen. Dat wil zeggen, bevlogen werknemers kunnen opgebrand raken en opgebrande werknemers weer bevlogen.