Ga je scheiden, dan blijf je daarna verplicht om voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Dit heet onderhoudsplicht. Je kunt aan deze plicht voldoen door alimentatie te betalen. Oftewel door mee te betalen aan de kosten van het levensonderhoud.

Voor wie geldt de alimentatieplicht?

Verschillende mensen zijn verplicht elkaar te onderhouden. Dat geldt voor:

  • Echtgenoten en ex-echtgenoten
  • Geregistreerde partners en ex-geregistreerde partners
  • Ouders van een kind van 21 jaar of jonger

Al deze personen moeten bijdragen aan de kosten die de ander heeft om te kunnen leven. Wonen je kind of je kinderen bij je ex en betaal je alimentatie? Dan spreken we van kinderalimentatie. Betaal of ontvang je alimentatie aan of van je ex-partner? Dan spreken we van partneralimentatie.

Meestal is er bij alimentatie sprake van een geldbedrag. Betaalt één van de ex-partners bijvoorbeeld de huur en energierekeningen voor de ander, dan spreken we van alimentatie in natura.

Kinderalimentatie

Bij een scheiding kun je kiezen voor co-ouderschap of kinderalimentatie. Bij co-ouderschap wonen de kinderen bij beide ouders. Wonen de kinderen bij één van de ouders, dan betaalt de andere ouder kinderalimentatie. Hij of zij betaalt dan mee aan de kosten voor opvoeding en levensonderhoud van de kinderen.

Je kun samen afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. De rechter toetst vervolgens of deze niet te laag is. Spreek je niets af? Dan stelt de rechter de hoogte vast. Het bedrag wordt daarna ieder jaar aangepast.

Was je als ouders niet getrouwd, dan hoef je niet per se langs de rechter. Je kunt de alimentatie dan ook zelf samen regelen. Het is wel verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen.

Partneralimentatie

Hebben jij of je ex-partner niet genoeg inkomsten om van te leven? Dan moet de ander een bijdrage leveren in de vorm van partneralimentatie. Je bent vrij om met je ex afspraken te maken over de duur en de hoogte. Dit gebeurt meestal in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Zijn jullie het niet met elkaar eens? Dan kan de rechter een bedrag vaststellen.

Vragen jij of je ex na jullie scheiding een bijstandsuitkering aan? Dan onderzoekt de gemeente of de ander wel een redelijk bedrag aan alimentatie betaalt.