Met een 0-urencontract neemt een werkgever jou in dienst, zonder afspraken over het aantal te werken uren. Je hebt geen recht op een gegarandeerd loon. Werk je in een bepaalde week niet, dan hoeft je werkgever je ook geen loon te betalen.

Recht op contract voor vast aantal uren

Roept jouw werkgever je meer dan 3 maanden regelmatig op? Bijvoorbeeld iedere zaterdag? Dan kan je een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Je kunt je werkgever vragen om je contract aan te passen naar een vast aantal uren.

Wil je werkgever het contract niet aanpassen, dan moet hij bewijzen waarom hij dat niet wil doen. Je kan eventueel naar de rechter stappen om je gelijk te halen.

Van tijdelijk naar vast contract

Een 0-uren contract gaat automatisch over in een vast contract in de volgende situaties:

  • Heb je 3 tijdelijke 0-urencontracten die steeds direct, of binnen 3 maanden, na elkaar zijn afgesloten? Dan is het vierde arbeidscontract automatisch een vast contract. Het kan zijn dat je cao hiervan afwijkt. En dat je bijvoorbeeld pas na 4 contracten een vast contract krijgt.
  • Krijg je een tweede of volgend contract? En werk je daarmee meer dan 24 maanden voor een werkgever? Dan verandert je 0-urencontract automatisch in een vast dienstverband.
  • Heb je eerst een 0-urencontract van 24 maanden en daarna meteen een tijdelijk contract van maximaal 3 maanden? Dan krijg je daarna geen vast contract. Maar is je tijdelijke contract wel langer dan 3 maanden? Dan heb je wel recht op een vast dienstverband.

Wijzigingen tijdelijke contracten in 2015

In 2015 zijn de regels voor tijdelijke contracten veranderd met de wet ‘Wet Werk en Zekerheid‘. Een aantal regels in deze wet:

  • Je mag geen proeftijd meer krijgen bij contracten van 6 maanden of korter.
  • Heb je een tijdelijk contract van 6 maanden of langer? Dan moet de werkgever, minstens 1 maand voor het aflopen van je contract, melden of hij je contract verlengt of niet.