Heb je een 0-urencontract en word je ziek? Dan heb je soms recht op doorbetaling van je loon door je werkgever.

Recht op Ziektewet

Een 0-urencontract is 1 van de contractsoorten voor oproepkrachten. Bij een 0-urencontract ben je verplicht te komen als de werkgever je oproept. Andere contractsoorten voor oproepkrachten zijn:

  • Oproepkracht met overeenkomst
  • Min-maxcontract

Het hangt van het soort contract af of je een Ziektewetuitkering krijgt.

Ziek tijdens de oproepperiode

Word je ziek tijdens een oproepperiode, dan krijg je minimaal 70% van je loon zolang je oproep nog duurt. Als dit lager is dan het minimumloon, dan krijg je het minimumloon. Val je onder een cao, dan kan het percentage hoger zijn dan 70% van je loon.

Ziek na afloop van een oproepperiode

Ben je aan het einde van een oproep nog steeds ziek? Dan krijg je geen loon meer. Pas als je arbeidscontract is afgelopen, krijg je ziekengeld.

Ziek buiten oproepperiode

Buiten een oproepperiode krijg je geen loon. Dit blijft zo als je buiten een oproepperiode ziek wordt. Je hebt ook geen recht op Ziektewet zolang het contract nog loopt. Pas als je arbeidscontract eindigt, mag je een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.

Positieve uitzondering

Heb je een 0-urencontract, maar werkte je wel 13 weken lang een bepaald aantal uren? Dan mag je ervan uitgaan dat je over die 13 weken een contract had voor dat urenaantal. Je werkgever zal dan bij ziekte je loon moet doorbetalen . Hierbij moet hij kijken naar hoeveel uren je gemiddeld werkte in de 13 weken voordat je ziek werd. In het artikel ‘Rechtsvermoeden van arbeidsomvang‘ lees je hoe dat in zijn werk gaat.